środa, 29 lipca 2015

Dziś na słodko

Były słodkości krzyżykowe, teraz pora na słodkości do zjedzenie.
I tak ostatnio upiekłam dwa ciasta. Korzystałam z przepisu ze strony Moje Wypieki. Oczywiście trochę zmniejszyłam ilość wykorzystanego cukru, bo zdecydowanie wolę mniej słodkie ciasta. Dodałam też do kruszonki trochę cynamonu, co dało fajny smaczek.

Ciasto ucierane z owocami pod kruszonką

składniki na ciasto:
200g masła
szczypta soli
100g cukru
4 jajka
200g mąki pszennej
opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (ewentualnie 40g mąki ziemniaczanej)
łyżeczka proszku do pieczenia
500g dowolnych owoców (u mnie za pierwszym razem były czereśnie, za drugim morele)

składniki na kruszonkę:
150g mąki pszennej
100g schłodzonego masła
50g cukru pudru
1-2 cynamonu

Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam szczyptę soli. Wbiłam jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodałam suche składniki i wymieszałam do połączenia się składników. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, przełożyłam do niej ciasto i wyrównałam. Na ciasto wyłożyłam wydrylowane owoce, rozcięciami do góry.
Połączyłam wszystkie składniki na kruszonkę, szybko posiekałam i roztarłam w palcach. Posypałam ciasto kruszonką, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam około 45 minut.
 tu wersja z czereśniami

a tutaj z morelami

2 komentarze:

  1. Ja robię podobne ciasto z przepisu na moich wypiekach, uwielbiam je, zawsze wychodzi i zawsze smaczne, wymieniam tylko owoce :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, zawsze wychodzi, a to już połowa sukcesu ciasta :D

    OdpowiedzUsuń