Chutney miętowo-kolendrowy
Składniki:
spory pęczek mięty,
spory pęczek kolendry,
1-2 cebule (ja używam czerwonych, ale każda cebula jest dobra)
pół główki czosnku
4-6 zielonych papryczek chili
2 duże kubki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1-2 łyżeczki suszonych nasion granatu (opcjonalnie)
2/3 łyżeczki garam masala
Wykonanie:
Do misy robota kuchennego wrzucam umyte listki mięty i kolendry, pokrojone w ćwiartki cebule, czosnek i papryczki.
Wszystko razem miksuję do momentu całkowitego rozdrobnienia.
Dodaję nasiona granatu i przyprawy. I jeszcze raz miksuję.
Dolewam jogurt. Jeżeli chcemy gęstszy sos można zamiast jednego jogurtu naturalnego dodać jogurt grecki. Wszystko miksujemy jeszcze raz do połączenia się składników. I mamy gotowy produkt, który w ekspresowym tempie znika ze stołu :)
Smacznego :)
potwierdzam jest pyszny, orzeźwiający, a po wypiciu pozostaje fajny, miętowy posmak w ustach, mniam
OdpowiedzUsuńOoo muszę spróbować :) nigdy takiego nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńTo poczekaj jeszcze chwilkę, bo dziś, a najpóźniej jutro wrzucę dodatkowo przepis na przekąski, które można maczać w tym sosie i razem smakuje bosko :)
Usuń