niedziela, 16 sierpnia 2015

Orzeźwiający chutney

Sezon grillowy jeszcze trwa, wiec dziś będzie przepis na mój ulubiony chutney. Połączenie mięty, kolendry, ostrej papryki i jogurtu jest tak super, że większa część rodziny bardzo go lubi. Do tego stopnia, że żaden grill nie może się bez niego obejść i pierwsze o co jestem proszona żeby zrobić to właśnie ten sos. A moja mama do tego stopnia go uwielbia, że taki bardziej rozcieńczony pije kubeczkami jak lemoniadę :)

Chutney miętowo-kolendrowy

Składniki:

spory pęczek mięty,
spory pęczek kolendry,
1-2 cebule (ja używam czerwonych, ale każda cebula jest dobra)
 pół główki czosnku
4-6 zielonych papryczek chili
2 duże kubki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1-2 łyżeczki suszonych nasion granatu (opcjonalnie)
2/3 łyżeczki garam masala




Wykonanie:
Do misy robota kuchennego wrzucam umyte listki mięty i kolendry, pokrojone w ćwiartki cebule, czosnek i papryczki.

Wszystko razem miksuję do momentu całkowitego rozdrobnienia.
Dodaję nasiona granatu i przyprawy. I jeszcze raz miksuję.
Dolewam jogurt. Jeżeli chcemy gęstszy sos można zamiast jednego jogurtu naturalnego dodać jogurt grecki. Wszystko miksujemy jeszcze raz do połączenia się składników. I mamy gotowy produkt, który w ekspresowym tempie znika ze stołu :)
Smacznego :)

3 komentarze:

  1. potwierdzam jest pyszny, orzeźwiający, a po wypiciu pozostaje fajny, miętowy posmak w ustach, mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo muszę spróbować :) nigdy takiego nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To poczekaj jeszcze chwilkę, bo dziś, a najpóźniej jutro wrzucę dodatkowo przepis na przekąski, które można maczać w tym sosie i razem smakuje bosko :)

      Usuń