wtorek, 30 września 2014

Dynia w roli głównej

Jesień nadeszła, a więc czas na dynię. A że akurat dynia była w domu to stwierdziłam, ze warto coś z niej zrobić. I tak powstał pomysł stworzenia ciasta dyniowego. Razem z synem zakasaliśmy rękawy i zabraliśmy się do roboty.

Ciasto dyniowe
składniki
2 szklanki (340g) mąki pszennej
3/4 szklanki (170g) cukru
1 czubata łyżeczka (7g) proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
4 jajka
400 ml musu z dyni
2/3 szklanki (160g) oleju

Wykonanie
Starłam dynię na grubych oczkach tarki,  wlałam odrobinę wody do garnka, wrzuciłam dynię i gotowałam do momentu wyparowania wody. Syn odmierzył pożądaną ilość dyni i zostawiliśmy do ostygnięcia. W tym czasie syn odmierzył wszystkie składniki suche i je połączył. Jajka potraktowaliśmy mikserem, powoli dolewając olej, a następnie porcjami dodając mus z dyni. Chwilę miksowaliśmy, a następnie powoli syn zaczął dosypywać suche składniki. Wszystko razem wymieszaliśmy. Keksówki wyłożyłam papierem (można też wysmarować masłem i wysypać mąką). Wlałam ciasto i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam ok 40 minut. Po tym czasie sprawdziłam patyczkiem czy się upiekło i wyjęłam do ostygnięcia.
Ciasto jeszcze nie zdążyło dokładnie wystygnąć, a już moich trzech facetów spałaszowało połowę jednego. Nawet ten najmłodszy, chciał dokładkę. A starszy syn oznajmił, że drugie ciasto zabiera do szkoły, by poczęstować kolegów i koleżanki z klasy.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto z dyni!! Nie umiem go zrobic, ale specjalistka jest moja tesciowa i wychodzi fantastyczne, uwielbiam jego konsystencje i smak, ktory nadaje cynamon. Musze jej sie zapytac o recepte :) Smacznego. Bo na pewno ciasto super!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bardzo proste i wychodzi super wilgotne i aromatyczne właśnie dzięki cynamonowi. Zastanawiam się nas zrobieniem kolejnej porcji, bo już prawie nic nie zostało. Ale teraz myślę zrobić z dodatkiem jabłka :)

      Usuń