Zawsze jak robię makowiec na święta, to 2-3 łyżki odkładam, żeby móc zrobić kluski z makiem. Jest to bardzo prosta potrawa, ale bardzo smaczna. Na naszym stole wigilijnym zawsze musi się znaleźć. To takie zakończenie wieczerzy.
Kluski z makiem
składniki:
30g maku niebieskiego
10g cukru lub miodu
25g migdałów
10g rodzynek
25g orzechów laskowych
makaron (ja wybrałam łazanki)
wykonanie:
Trzy godziny wcześniej sparzyłam, a następnie namoczyłam mak. Odcedziłam i
zmieliłam trzy razy. Dodałam cukier oraz bakali. Makaron ugotowałam tak by był al dente. Połączyłam makaron z masą makową. I gotowe.
Makiełki też są super :D
OdpowiedzUsuńU nas zawsze były kluski z makiem, ale warto spróbować nowości, może w przyszłym roku zrobię, bo teraz już bym chciała chwilę odsapnąć :)
Usuń