poniedziałek, 22 grudnia 2014

I jeszcze trochę maku

Zawsze jak robię makowiec na święta, to 2-3 łyżki odkładam, żeby móc zrobić kluski z makiem. Jest to bardzo prosta potrawa, ale bardzo smaczna. Na naszym stole wigilijnym zawsze musi się znaleźć. To takie zakończenie wieczerzy.

Kluski z makiem

składniki:
30g maku niebieskiego
10g cukru lub miodu
25g migdałów
10g rodzynek
25g orzechów laskowych
makaron (ja wybrałam łazanki)

wykonanie:
Trzy godziny wcześniej sparzyłam, a następnie namoczyłam mak. Odcedziłam i zmieliłam trzy razy. Dodałam cukier oraz bakali. Makaron ugotowałam tak by był al dente. Połączyłam makaron z masą makową. I gotowe.
 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. U nas zawsze były kluski z makiem, ale warto spróbować nowości, może w przyszłym roku zrobię, bo teraz już bym chciała chwilę odsapnąć :)

      Usuń